Belangrijke stap voor langdurig zieken

Op 22 november 2023 heeft minister van Sociale Zaken, Frank Vandenbroucke, de invoering van opvolgingsgesprekken voor langdurig zieke werknemers en zelfstandigen aangekondigd. Deze gesprekken, drie in totaal gedurende het eerste ziektejaar, zullen plaatsvinden met de adviserend geneesheer van de mutualiteit. Deze structurele opvolging van zieke werknemers en zelfstandigen is een goede zaak en heeft in andere landen (zoals Zweden) reeds zijn vruchten afgeworpen.

Financiële impact op de sociale zekerheid

Vandaag gaat er jaarlijks maar liefst 8,4 miljard euro van het sociale zekerheidsbudget naar uitkeringen voor langdurig zieke werknemers en zelfstandigen. Dit is dubbel zoveel als het werkloosheidsbudget (3,9 miljard euro). Het is dus duidelijk dat alle betrokken partijen – werknemers, werkgevers, artsen en overheden – hier stappen vooruit moeten zetten, want dit leidt anders alleen maar tot extra belastingen.

Verandering van mentaliteit ter ondersteuning van langdurig zieken

Zowel preventief als curatief moet er ingezet worden op werkbaar werk en op een begeleiding van langdurig zieke werknemers. Een mentaliteitsverandering is noodzakelijk. Sommige van deze personen kunnen mogelijk nieuwe taken of functies krijgen binnen hun eigen bedrijf. Wij verwachten zeker ook een actievere rol van VDAB, Forem en Actiris. Zij zouden de mobiliteit naar andere bedrijven en sectoren moeten vergemakkelijken, ook voor oudere werknemers.

Naar een dynamische arbeidsmarkt

Een dynamische arbeidsmarkt waarbij iemand na 30 jaar in de fabriek een overstap maakt naar de dienstensector bijvoorbeeld, lijkt ons een belangrijk deel van de oplossing voor werkbare jobs en langere loopbanen. Dit zou veel gebruikelijker moeten zijn. In de Scandinavische landen is deze aanpak al veel meer de norm, wat voordelen oplevert voor zowel werknemers als werkgevers.

Ontdek ons voorstel over dit thema

Klaas Soens

Klaas Soens

Policy Manager