Het Smartdrop-project voorgesteld aan de pers

Het Smartdrop-project werd op dinsdag 2 oktober 2023 aan de pers voorgesteld. Dankzij een samenwerking met de VUB en de VIL is een rekenmodule ontwikkeld die binnenkort zal toelaten om de meest duurzame leveringsoptie te berekenen en te kiezen bij het bestellen van producten in een webshop.

Elke dag worden ongeveer 1 miljoen online pakketjes geleverd in ons land. Thuis, op het werk, in een afhaalpunt, in lockers of in de winkel, de opties worden talrijker. Maar de impact hiervan is groot: Luchtvervuiling, congestie, geluidshinder, … Dit alles kost de maatschappij elk jaar 188 miljoen euro. Om die impact te verlagen ontwikkelde handelsfederatie Comeos, samen met VUB Mobilise een slimme berekeningstool die de impact in kaart brengt: Smartdrop.  Dit project werd ondersteund door Vice-eersteminister De Sutter, VIL en VLAIO en ook vijf leden van Comeos, nl. AVA, Decathlon, Dreamland, Fnac Vanden Borre en Ici Paris XL.

 

Op dinsdag 2 oktober, in aanwezigheid van de Vice-Eerste Minister en minister van Post, Petra De Sutter, hebben Comeos en haar partners het Smartdrop-project aan de pers gepresenteerd.

Smartdrop

De consument alleen kan al die impact met 21% verlagen

Smartdrop toont handelaars welke leveringsoptie tussen hun distributiecentrum en de consument het meest duurzaam is. De berekening is wetenschappelijk onderbouwd en houdt rekening met de variatie in gebruikte voertuigen, de operatoren en lokale verkeersomstandigheden. De uitkomst verschilt bijgevolg per postcode en per handelaar. In de toekomst ambieert de tool zelfs op straatniveau de meest duurzame leveroptie te kunnen berekenen. En dat zou lonen: als we telkens voor de meest duurzame levermethode zouden kiezen die vandaag beschikbaar is, kunnen we onze impact met 21% verlagen.

Wat kan de consument doen?

“Handelaars krijgen met Smartdrop heel wat nieuwe inzichten in hun leveringen. Dankzij de analyses en inzichten, kunnen ze in de check-out van hun webshop de consument precies aangeven welke leveroptie voor hem of haar het meest duurzaam is. We verwachten de eerste implementaties eind dit jaar op Belgische webshops te zien,” aldus Dominique Michel, CEO van Comeos.

Het goede nieuws: Consument is bereid dit te doen

Een bevraging van handelsfederatie Comeos bij 2.500 Belgen toont dat 45% van de Belgen het belangrijk vindt dat de impact van zijn levering zo laag mogelijk is. Bijna 6 op 10 Belgen (59%) is bereid om hiervoor langer te wachten op zijn pakje. 1 op 5 zou er meer voor willen betalen, bij jongeren (18-24 jarigen) stijgt dit naar 3 op 10 (33,4%).

“E-shoppers kunnen binnenkort zien hoe ze het milieu het best sparen. Daarvoor ontwikkelde handelsfederatie Comeos de nieuwe tool Smartdrop. Als je pakweg een broodrooster bestelt, berekent de tool hoe je die op de meest milieuvriendelijke manier thuis kan krijgen”, aldus Vice-eersteminister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post Petra De Sutter.

Meer info vindt u op de website van het project: www.smart-drop.be

Klaas Soens

Klaas Soens

Policy Manager