UITDAGING
Groenere handelspanden
Het handelsvastgoed vandaag is nog niet duurzaam genoeg: er zijn dan ook nauwelijks incentives voor eigenaars om te investeren in de energie-efficiëntie van hun handelspanden. Te weten dat zo’n 90% van de 70.000 winkelpunten in België gehuurd wordt, leidt dit tot aanzienlijke en dubbele energiekosten voor de handelaars. Tijdens de energie- en inflatiecrisis van 2022 hebben we gezien dat enerzijds de energiefacturen explodeerden, maar dat anderzijds ook de huurkosten met 10% en meer opliepen, doordat energie deel uitmaakt van de consumptieprijsindex. De automatische huurindexering houdt vandaag geen rekening met het energieprestatieniveau (EPC) van het handelspand.

VOORSTEL
Handelshuurindex koppelen aan EPC van het winkelpland
Voor energieverslindende panden met een laag EPC-niveau (vanaf C) zou de huurindexering bevroren of gehalveerd kunnen worden. Voor energiezuinige panden (EPC-label A en B) geldt dan een volledige huurindexering.
Om dit te realiseren, is het noodzakelijk om een verplicht EPC-label in te voeren voor handelspanden, zoals winkels en restaurants, tegen een specifieke deadline. Vandaag heeft minder dan 10% van de winkels een EPC-label. In 2022 heeft het Vlaams Gewest al voor de particuliere huur een dergelijk mechanisme ingevoerd. In het Brussels Gewest werd in 2023 de energiecomponent uit de huurindexering gehaald als tijdelijke crisismaatregel. Dit voorstel is een incentive voor eigenaars om werk te maken van meer energiezuinige handelspanden, belangrijk om de Europese klimaatambities te realiseren.
Meer info
Om meer te vernemen
Henri de Clippele
Legal Associate