Na industrie en bouw nu ook diensten: internationale concurrentie en digitalisering

De herstructurering bij busbouwer Van Hool met een verlies van 1.100 arbeidsplaatsen in ons land beheerste de voorbije dagen het nieuws. Het is een illustratie van een industrie die in België en Europa onder druk staat, met te hoge loon- en energiekosten tegenover de rest van de wereld.

Sinds 2010 internationalisering en digitalisering van de diensten

 

Wie een beetje afstand neemt, ziet echter dat het al lang niet meer alleen de industrie is, die te lijden heeft onder de hoge loonkosten in België, maar ook de veel grotere dienstensector. In de jaren ’80 en ’90 is de Belgische industrie beginnen delokaliseren naar landen met lagere loonkosten. In de jaren 2000 is de bouw beginnen werken met steeds meer Oost-Europese arbeidskrachten. En sinds de jaren 2010 zien we dat ook de dienstensector volop internationaliseert en digitaliseert: de banken, verzekeringen, handel, logistiek,… moeten steeds meer concurreren met buitenlandse spelers, niet enkel e-commerceplatformen, maar ook distributiecentra voor voeding en non food die zich over de grens in Nederland, Duitsland en Frankrijk vestigen. Onze eerste prioriteit is daarom een gelijk speelveld met de buurlanden.

Verder werken aan een gunstig handels- en e-commerceklimaat

 

Vandaag is de e-commerce in België al gegroeid tot 15% van de totale handelsomzet in België. 1 op 3 e-commercebestellingen wordt verwerkt in de buurlanden. De hoge Belgische loonkosten zijn steeds meer een probleem om buitenlandse investeringen aan te trekken in de handel. Zeker als we vaststellen dat de loonkostenhandicap voor de handel en logistiek ca. 20% bedraagt, tegenover 10% voor de hele privésector en, dankzij alle fiscale steunmaatregelen, minder dan 10% voor de industrie. Dit maakt dat ook de Belgische voedingshandel kampt met een competitiviteitsprobleem (gemiddeld 0,9% netto winst), alsook de non food handel, zoals kledingwinkels, elektrowinkels, enz. Het gevolg is meer jobs in het buitenland en meer automatisering.

 

Daarom mag er in de komende legislatuur niet alleen aandacht gaan naar extra netto voor de mensen, maar moet ook de competitiviteit van de Belgische handel hersteld worden. Dit kan onder meer met een gerichte lastenverlaging op de middenlage lonen tot 3.000 EUR bruto/maand. Daar stellen we 20% RSZ-bijdrage voor i.p.v. 25%. Door ze te richten op de middenlage lonen blijft de kost beperkt tot 1,3 mia EUR. Een verdere afbouw van de miljarden subsidies voor fossiele brandstoffen kan ter financiering dienen.

Ontdek ons voorstel

Klaas Soens

Klaas Soens

Policy Manager