Home » Verplichte voedseldonatie bij Brusselse supermarkten?
Verplichte voedseldonatie bij Brusselse supermarkten?
Minister Maron wil de grote Brusselse supermarkten verplichten om hun onverkochte voeding reeds vanaf 1 dag vóór het einde van de houdbaarheid te schenken aan voedselbanken of aan plaatselijke liefdadigheidsorganisaties. Dat vindt Comeos, de handelsfederatie die ook de supermarkten vertegenwoordigt, een stap te ver.
Belgische supermarkten schenken nu al onverkochte voeding
Zo hebben Belgische supermarkten vorig jaar 33 miljoen maaltijden geschonken aan voedselbanken en andere sociale organisaties, een stijging van 32% ten opzichte van 2020.
Voeding die nog een dag goed is, wordt bovendien afgeprijsd in de winkelrekken aangeboden zodat alle klanten – ook zij die zeer prijsbewust kopen – een kans hebben om voordelig die producten aan te kopen.
Landbouwers en producenten steken veel tijd en werk in onze voeding. De bedoeling is dat die producten zoveel mogelijk geconsumeerd worden en dat er niets verloren gaat. De supermarkten doen er alvast alles aan om het voedselverlies zoveel mogelijk te beperken: amper 1,5% van alle voeding in de rekken van onze supermarkten wordt uiteindelijk niet verkocht, twee jaar geleden was dat nog 2%. Dat komt onder meer dankzij een aankoopbeleid op maat, een goed presterende logistieke keten, een geïnformatiseerd voorraadbeheer (first in, first out) en de invoering van snelverkoopsystemen voor producten waarvan de uiterste consumptiedatum bijna verstreken is.
Voedselschenkingen +32% sinds 2020
Wat uiteindelijk toch niet verkocht geraakt, schenkt de sector zoveel mogelijk weg. In 2022 werden er in totaal 33 miljoen maaltijden aan voedselbanken, sociale kruidenierswinkels, sociale restaurants en andere organisaties voor armoedebestrijding gedoneerd. Dat komt neer op bijna 100.000 maaltijden per dag en betekent een stijging van 32% sinds 2020. Voor grote supermarkten is het schenken van onverkochte voeding als het ware een dagdagelijkse praktijk, waarbij er via afspraken met liefdadigheidsorganisaties op het einde van de dag de bijna vervallen producten uit de rekken worden gehaald om ze nog te kunnen herverdelen.
Grootste voedselverspilling gebeurt bij consument thuis
Uit cijferonderzoek van Eurostat blijkt dat de supermarkten slechts verantwoordelijk zijn voor 7% van het totale voedselverlies. Het grootste probleem van voedselverspilling ligt bij de consumenten zelf: maar liefst 53% van al het voedsel wat wordt weggegooid, gebeurt bij éénieder thuis.
Verplichting tot schenking in Brussel: een maat voor niets
Het plan van minister Maron zou een overbodige en ongewenste maatregel zijn die verder gaat dan Wallonië en Vlaanderen. Comeos onderstreepte bij het kabinet eerder de nood aan logistieke steun voor de liefdadigheidsorganisaties, die vaak met vrijwilligers werken en de herverdeling niet altijd georganiseerd krijgen, en ook het belang van de rol van de overheid naar sensibilisering bij de consument, waar het grootste voedselverlies plaatsvindt. Een schenkingsverplichting voor supermarkten schiet dus zijn doel voorbij en riskeert een maat voor niets te worden.
Ontdek onze voorstellen rond duurzaamheid

Gert Van Loock
Head Food & Product Policy