Welke toekomst voor de Belgische economie?

In een tijd waar de roep om een welvarende economie luider klinkt dan ooit, deelt Bart De Wever, voorzitter van N-VA, tijdens Comeos’ Captains of Commerce, zijn perspectief op hoe België kan navigeren naar economische welvaart. Geïnspireerd door Singapore’s succes, belicht hij de cruciale elementen: een stabiele begroting, lagere belastingen, sociale rechtvaardigheid en slimme investeringen als fundamenten voor een welvarende economie.

Op 21 maart jl. organiseerde Comeos zijn Captains of Commerce in dit verkiezingsjaar met de voorzitter van de vooralsnog grootste politieke partij van het land, Bart De Wever (N-VA). Gedurende een uitgebreide keynote speech voor 200 aanwezigen gaf hij zijn visie op de sociaaleconomische en politieke situatie in België. Hij vergeleek België met Singapore, en presenteerde vier kernpunten voor een welvarende economie: een gezonde begroting, een lage belastingdruk, een rechtvaardige sociale zekerheid en productieve investeringen. Dit zal daarom de nodige hervormingen vragen.

Bart de Wever
Bart De Wever en zijn visie op de sociaal-economische en politieke situatie in België.

Gezonde begroting voor een welvarend land

Een gezonde begroting is de basis om een land goed te besturen en voorbereid te zijn op crisissituaties. Als het economisch goed gaat, moeten er reserves opgebouwd worden. Als het economisch slecht gaat, kan de overheid dan extra investeren om de economie op peil te houden.

Een gezonde begroting en een kleiner overheidsbeslag (momenteel 53% in België) kan dan ook leiden tot lagere belastingen voor burgers en ondernemingen.

Extra netto voor de werkenden is een belangrijke maatregel om de 80% werkzaamheidsgraad te bereiken en zo de maatschappelijke uitdagingen als klimaatverandering, vergrijzing, defensie, enz. aan te kunnen gaan.

Productieve investeringen om de toekomst voor te bereiden

 

Bart De Wever merkt op dat in Singapore, de sociale welvaartstaat rechtvaardiger is, in tegenstelling tot België waar de uitkeringen de laatste jaren sterker zijn gestegen dan de lonenDe sociale uitgaven in ons land zullen tussen 2010 en 2040 maar liefst verdubbelen van 100 tot 200 miljard euro per jaar.

Een hoge sociale bescherming, zoals in Belgie, is enkel betaalbaar als die samengaat met een hoge activiteitsgraad. De overheid moet daarbij vooral productief investeren in de toekomst, zoals in infrastructuur, openbaar vervoer, energie, digitalisering, enz. en de lopende uitgaven onder controle houden. 

Productieve investeringen zorgen voor een aantrekkelijk investeringsklimaat, wat ook de private sector aan zal zetten om op zijn beurt te investeren.

Minder regeldruk voor handelaars

Heel wat handelaars stelden vragen aan de gastspreker, over de import van Chinese producten in Europa, de regeldruk bij vergunningen, de complexiteit van ons land, maar ook de macht van de vakbonden, enz. Een constante daarbij is dat ondernemers de regeldruk alsmaar zien toenemen en dit op alle niveaus: lokaal, Gewestelijk, nationaal en Europees. Willen we in ons land en in Europa de competitiviteit van onze economie versterken? Dan zijn een vereenvoudiging van regels en meer vertrouwen in de bedrijfswereld fundamenteel om de competitiviteit te verhogen.

Ontdek ons voorstel voor lagere belastingen

Klaas Soens

Klaas Soens

Policy Manager